Joomla Template by Create a Website

Urbanus 175: Het patatje van Patat

Geschreven door Stefan

Patat erop!

Urbanus staat eens niet in het middelpunt van de belangstelling, hoewel hij nu volop in het nieuws komt met zijn nieuwe zaalshow ‘Trecto Pnix’. In het verhaal is de absolute hoofdrol weggelegd naar Jef Patat en zijn zoontje Patatje.

Zo wil Jef zijn zoon tonen hoe hij moet leven zoals zijn vader. Op die manier leert Patatje in de vuilbakken vliegen, konijnen vangen enzovoort. Jammer genoeg loopt het mis bij de konijnen en slaat Jef zijn zoon op het hoofd. De tweede keer wordt hij doorboord met een hooivork en dat blijkt de druppel: Jef moet uit de buurt van zijn telg blijven en tot overmaat van ramp belandt hij ook nog eens in de bajes.

Vermits Eufrazie Patatjes moeder is (zie Oedipussy), komt hij bij Urbanus terecht, die alleen thuis is. Zijn ouders zijn met nonkel Fillemon de wereld rond aan het feesten. Patatje bevoorraadt zijn opgesloten vader via de buitenkant van de gevangenis, dat af en toe ook lukt. Toch loopt het mis en moet Patatje 25.000 euro bij elkaar sprokkelen om de borg te betalen. Uiteraard probeert hij enkele snode plannetjes hiervoor…

Het feit dat het verhaal over de Patatten gaat, vinden we positief verrassend. Ze zijn immers graag gezien bij ons, maar we hadden nooit een hoofdrol voor hen durven wegleggen. Hoewel de marginaliteit alom vertegenwoordigd is bij Jef, lijkt het vadergevoel toch nog aanwezig. Linthout en Urbanus lijken een nieuwe goudader gevonden te hebben om uit te spitten, want we hebben het gevoel dat er nog zo veel te vertellen valt over het meest excentrieke nevenpersonage uit de reeks. We kijken alvast uit naar het volgende album!

Hits: 1124