Joomla Template by Create a Website

Urbanus 169:Het gewassen brein

Geschreven door Stefan

De nieuwste Urbanus is er weer eentje waar de draak gestoken wordt met de actualiteit en waar alles kan en mag gebeuren. Alle gekheid op een stokje in het 169’ste album Het gewassen brein.

 

Urbanus, de milieuactivist, sticht een brandje. Neen, het is geen ‘vuurtje stook’, zoals wij dat kennen: hij staakt voor de VVKDGGMHONSTG, de ‘vakbond voor kinderen die geen goesting meer hebben om naar school te gaan’. De aanleiding van die staking is de nieuwe schoolarchitectuur: een soort fabriek waar onder andere cactusfrisdrank wordt geproduceerd, geleid door directeur Schrikmerg. Meester Kweepeer is dan weer de ordehandhaver van dienst, die veel weg heeft van een oude, verrimpelde Rambo.

Thuis gaat het leven op dat moment zijn gewone gangetje. Toch zoekt César steeds zijn ‘duiven’ op met zijn verrekijker, maar het blijkt dat hij vooral naar het jonge ‘duifje’ Oedi van de buren gluurde met het toestel. Oedi is het nieuwe, knappe, Duitse buurmeisje van Urbanus, die de mannen voor het uitkiezen heeft, waaronder César en Urbanus.

Ondertussen hebben Eufrazie en César werk gekregen op de ‘school’ van Urbanus, tot er een tragische gebeurtenis zich voordoet: Eufrazie sterft in de verwarmingsketel. Gelukkig kan directeur Schrikmerg de hersenen van Eufrazie recupereren door ze in een voetbal te stoppen, waarbij Urbanus daar bij F.C. Tollembeek grandioos misbruik van maakt. Urbanus wordt de topspits, waardoor hij het hart van Oedi verovert.

Voor de rest vinden we een cameo van Ben Crabbé met zijn fameuze spelprogramma ‘Blokken’ terug, een koe die haar grote boodschap doet op het hoofd van de minister en de hersenen van Eufrazie die terechtkomen in het inmiddels verongelukte lichaam van Oedi. De titel van het volgende album ‘Oedipussy’ zegt genoeg: wij denken alvast dat het weer een topper zal worden!

Hits: 1385