Nero- De premières: Jan Spier

Geschreven door Stefan

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

We’re going to Brazil

1950, Nero is miljonair en zit letterlijk op zijn geld. Wanneer ze hem vragen om mee te gaan naar de kermis, hapt hij toch toe. Hij stopt er onder andere voor een pak friet. In de frietkraam staat één of andere Jan Spier,

die ook nog eens extreem sterk blijkt. Normaal gezien betaalde je in die tijd vijf tot tien frank voor een pak friet, maar Nero niet. Hij is toch miljonair, dus koopt hij meteen een zak van honderd frank. Je ziet hem bijna niet meer lopen achter zijn maaltijd.

Op de foor loopt ook een hypnotiseur rond, Piekhasso. Hij had Senora Isabella gehypnotiseerd en veranderd in een papegaai. Om een lang verhaal kort te maken, gaat Nero, samen met Jef Pedal en Jan Spier op zoek naar de man in Brazilië, nadat hij ook Nero hypnotiseerde en zo zijn geld aftroggelde. Hij zou terugkeren naar zijn geboorteland, het land van de blauwe toekan. En zo komen ze terecht in een prachtig Amazonewoud, waar tekenaar en scenarist Marc Sleen zijn kunsten tentoonstelt.  

Het blijft een plezier om Nero te lezen, hoewel de reeks toen eigenlijk nog ‘de avonturen van detective Van Zwam’ heette. De inkleuring is wel onder handen genomen in deze uitgave, maar aan de tekeningen en teksten is niet gesleuteld. Zo vinden we een heleboel woorden terug die we nu anders spellen, zelfs dt-foutjes sluipen binnen in het werk van de meester. Daarom dat we alles in perspectief moeten plaatsen. Het blijft nog steeds prachtig om al die ‘archaïsche’ woorden terug te vinden in de verhalen, maar dat typeerde Marc Sleen ook nog steeds op latere leeftijd. Dat goeie, ouwe, klassieke Vlaams geeft Nero authenticiteit. En ook nu Marc Sleen niet meer onder ons is, blijft er altijd een stukje van hem en Nero leven in stripland.

Marc Sleen

Hits: 1384