De avonturen van Nero: integraal (1966-1967)

Geschreven door Stefan

 

Na het rode deel van Nero (1965-1966) was het tijd voor het blauwe deel. Natuurlijk kende ik al enkele Nero-verhalen, maar het blijft fijn dat er nog extra informatie komt na elke strip. Zo wordt er bijvoorbeeld gesproken over de Chihuahuawoestijn, de Grand Canyon, penicilline, stakingen, tornado’s, walvisjagers, Afrikaanse sektes, vliegende tapijten enzovoort. Deze vier verhalen spelen zich allemaal op een andere locatie af, wat ook zorgt voor een sterke afwisseling in de verhalen.

 

Het eerste verhaal, ‘Het geheim van Slappe Bizon’, speelt zich vooral af in het Wilde Westen. Dit gaat over Bleekblauwe Arend, die uit het circus gaat. Hij wil namelijk terug naar zijn oude habitat gaan, dus Nero helpt hem hier ook bij. Natuurlijk komen ze hier weer enkele hindernissen en schurken tegen, maar de vraag is natuurlijk of die dingen Nero hebben kunnen vellen.

Dan was het de beurt aan ‘De paarse futen’. In dit album speelt een toverstokje met een tovenaar een zeer belangrijke rol. Met dit stokje kan je overal heengepoeft worden. Na vijf mensen weg te poefen verschijnt tovenaar Timotheus de Vierde. In dit verhaal gebeuren ook veel spannende en bizarre dingen, zoals Nero die weggepoeft wordt in de Middellandse Zee en die dan terechtkomt op een eiland met sprekende goliathkikkers. Uiteraard zijn er nog veel meer dingen die gebeuren, maar hiervoor moet je het verhaal zelf maar lezen. Deze boodschap is slechts om jou als lezer te prikkelen om deze strips te lezen.

Het derde album heet ‘De lolifanten’ en speelt zich af in het door Sleen geliefde Afrika. Allereerst baadt Nero in een middeltje dat dieren aantrekt, dan wordt hij aangevallen door meerdere mensen, ... Tot hij bij de lolifanten belandt. Zij beschouwden hem als dé lolifant, omdat hij een olifantenmasker droeg. Hoe dit verhaal afloopt, verklap ik ook niet. Ik verzeker je wel dat er heel veel humor gebruikt wordt in het album en dat Nero veel hulp krijgt van de dieren.

Tot slot staat ‘De matras van Madras’ ook nog in de integrale van Nero. Dit verhaal speelt zich dan weer af in India, dus in dit verzamelalbum is Nero bijna overal ter wereld geweest. Hij moet voor mevrouw Ghandi – die immers geen familie is van Mahatma – helpen om de politieke eenheid van India te herstellen. Ook hier zijn er slechteriken die Nero en madam Pheip willen uitschakelen, namelijk Radja, Plattekeis en Odeklonje. In dit verhaal primeert de verraderlijkheid van deze schurken, net zoals de edelstenen die de schurken willen vervoeren. ‘De matras van Madras’ is veruit het spannendste verhaal van heel dit verzamelalbum, maar toch bleef dat vleugje typische Sleenhumor.

Dit is uiteraard een fijn album voor de Neroverzamelaar, maar voor de gewone lezer is dit een zeer fijn cadeau voor de feestdagen. Voor de prijs zal je ook niet te veel moeten neertellen. Deze bedraagt ongeveer 22 euro. Voor zulk mooi boek met heel veel leuke extra’s is dit zeker niet te duur!

Hits: 1499