Joomla Template by Create a Website

De avonturen van Nero - 1965-1966

Geschreven door Stefan

De avonturen van Nero - 1965-1966 

Als stripleek kreeg ik meteen het verzamelalbum van Nero van de jaren 1965 en 1966 als leesvoer. Wat me meteen opviel, was dat de strip zeer klein werd gedrukt op het grote papier. Ze hadden deze kaders in ieder geval mogen vergroten. Het boek bevatte vier verhalen met daar achter nog nadere verklaringen van enkele onderwerpen in de strip.

Bovendien worden deze dingen ook vaak vergeleken met 2015, omdat het album dan gedrukt werd. Dit kon mij in ieder geval smaken. Voor de volgende generaties is dit dus ook een tof album, omdat ze zo bijvoorbeeld weten dat er in de jaren zestig geen gsm was, maar een walkie talkie.

De verhalen waren goed bedacht, met enkele typetjes die allen hun eigen kenmerken hadden. Zo kwam er vaak een piraat (Tuizentfloot) in voor die steeds zijn zinnen onderbrak met 'aha'. Adhemar, het zoontje van Nero, is dan weer een genie die de ene Nobelprijs na de andere binnenrijft. De reacties tussen de personages onderling zorgde al voor humoristische taferelen en dan spreek ik nog niet over de verhalen op zich. Ieder verhaal zat goed in elkaar, de spanning werd stelselmatig opgebouwd en de strips eindigden nooit abrupt omdat het beoogde aantal bladzijden bereikt werd.

Het was een plezier om dit boek te lezen en ik denk dat zulke verzamelingen ervoor kunnen zorgen dat de jeugd van nu de stap durft te zetten naar de strips uit de jaren zestig. Natuurlijk moet er dan eerst nog voor gezorgd worden dat jongeren strips willen lezen. Daar lijkt dit verzamelalbum wel geschikt voor, maar om echt in de ban van de strip te raken, zou ik nog steeds een simpel album van Suske en Wiske aanraden. Ze blijven natuurlijk nog steeds dé klassiekers in de Vlaamse stripwereld.

seppe voor Stefansworld.

Hits: 1420