Joomla Template by Create a Website

De Kiekeboes nr 145: Wie A zegt

Na de tragische gebeurtenissen in Brussel op 22 maart 2016 was het voor mij hoog tijd dat ik nog eens kon lachen. Laffe daden van misdadigers die zichzelf ‘moslims’ noemen dompelden ons land in diepe rouw. In een wereld vol haat en geweld is een komische strip een perfect medicijn om alles even te doen vergeten. Gelukkig waren de Kiekeboes er weer, met wie A zegt.

 

Zoals de titel reeds doet vermoeden, speelt het verhaal zich af in Antwerpen. Voor Merho was het al 32 jaar geleden dat er nog eens een verhaal zich hier afspeelde. In een promofilmpje over de stripmuur in Antwerpen presenteerde hij zijn strip ook door enkele plekjes te bezoeken waar het verhaal zich ook afspeelt. In het verhaal komen zeer veel toeristische trekpleisters voor, zoals de Kathedraal, het MAS, de diamantwijk, het begijnhof, het standbeeld van Rubens en nog veel meer. Bij elk monument krijg je in het album ook extra informatie. Oorspronkelijk kwam deze van Charlotte, omdat zij gids wilde worden, maar daarna nam Nopel het over omdat Charlotte even andere prioriteiten had.

Het verhaal begint bij Van de Kasseien die een dubbelganger wil van zichzelf. Dit allemaal omdat drie kennissen van hem ontvoerd werden in verband met een zaak waar hij ook protagonist was. Uiteraard weet de lezer nog van niets, maar daarna speelde zich er meteen een korte flashback af met de gebeurtenissen van de dag voordien. Dit is niet de enige flashback, want in het verhaal zelf komt er nog eentje met de clou van het verhaal. Uiteraard wil ik geen informatie lossen, maar ik kan je verzekeren dat het een zeer spannend plot is!

Qua humor zit het in wie A zegt ook snor. Dezelfde info over de tweede toren van de kathedraal die steeds terugkwam, een knipoog naar het bekende programma Safety First, een homoseksuele dubbelganger van fervent vrouwenzot Van de Kasseien, … Ik heb een paar keer luidop moeten lachen, wat betekent dat deze strip zeer aangenaam is.

Wat ik ook wil toejuichen in dit album, is dat het commerciële aspect van de stad Antwerpen niet nadrukkelijk overheerst. De verhaallijn zit prima in elkaar, zodat de Stad hier perfect geïntegreerd kan worden. Ook wil ik mijn complimenten geven aan de tekenstijl. De gebouwen zijn zeer gedetailleerd overgebracht voor een Kiekeboe-strip. Ook wordt er vaak afgestapt van de simpele bladschikking, wat de strip enkel ten goede kan komen!

Zelfs voor de lezer die op de parking (heel het land buiten de stad Antwerpen zelf) woont, is dit een leuke ode aan een prachtige stad. Voor de mensen van ’t Stad is het zelfs een must om dit verhaal in de boekenkast te hebben staan!

Hits: 1558