Joomla Template by Create a Website

Jommeke nr 280: De vogelvriend

Geschreven door Stefan

Het nieuwste album van Jommeke heet 'De vogelvriend'. Na een geslaagd vorig nummer, 'Fifi de speurneus', was mijn verwachting alleszins hoog voor dit verhaal.

 

De rode draad doorheen het verhaal is dat Filiberke vogelzaad inslikt, waardoor hij met vogels kan spreken. Hierdoor wordt hij een soort van held en bemiddelaar die alle vogels probeert te helpen en zelfs te redden. Natuurlijk zijn niet alle gevleugelde beestjes even blij met zijn 'tijdelijke gave', zoals de zwarte raven. Zij probeerden zelfs het leven van Jommekes goede vriend te terroriseren, omdat hun pesterijen naar andere vogels toe tegengehouden werden door Filiberke.

Qua verhaallijn is dit één van de betere recente albums van Jommeke. Er zat spanning in, een beetje actie, maar vooral het humoristische aspect was alom vertegenwoordigd. Qua kadergebruik is De vogelvriend een stereotiep Jommekesalbum, maar tekentechnisch laat Delzenne absoluut zien dat hij vogels op een gedetailleerde, maar toch kindvriendelijke versie kan integreren in het verhaal. Agnes Nys wil ik ook in de bloemetjes zetten door de eenvoudige, maar prachtige inkleuring van het album. Het totaalplaatje klopte gewoon!

Het is zelfs een boeiende strip om te gebruiken in de basisschool. Enkele behandelbare thema's zijn de vogels met hun speciale geluiden, figuurlijk taalgebruik met vogels (zoals in ganzenpas gaan), en veel meer. In dat opzicht is De vogelvriend zelfs een educatief verantwoord verhaal om te gebruiken tijdens de les.

Dit album van Jommeke is er dus eentje dat er bovenuitsteekt! Aan inspiratie is er nog steeds geen gebrek en ik hoop dat er nog veel albums van dit kaliber zullen volgen in deze verrassende, grappige reeks die zowel jong als oud bijna nooit teleurstelt!

Hits: 1410