Joomla Template by Create a Website

3,2,1, ready for spin-off! :Fanny K. – Moordgriet

Geschreven door Stefan

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Een spin-off hier, een spin-off daar, 2017 lijkt wel hét jaar van de spin-off. Via de kranten en de sociale media was er een heleboel te doen rond de Kronieken van Amoras, de spin-off van Suske en Wiske. Een dikke maand later verschijnt ook de allereerste spin-off van de Kiekeboes, Fanny K.

We wisten niet wat we moesten verwachten, maar uit de cover konden we al afleiden dat Fanny ook hier een échte moordgriet zal spelen en dat de spanning hoog zou kunnen oplopen.  Na de lectuur zijn onze verwachtingen dan ook volledig ingelost.

En zo begint het verhaal ook. Fotomodel Naomi wordt in een villa vermoord door enkele gangsters. We weten nog niet wat de schurken bezielt en hoe het hulpeloze meisje in die situatie terechtkwam. Wat er volgt, is een flashback naar twee dagen eerder, waar het verlovingsfeest van Fanny en haar nieuwe vlam Pieter plaatsvindt.  De jongeman lijkt een goeie vangst, maar achteraf gezien is hij niet zo heilig als we dachten. Fanny’s vriendin Naomi komt ook naar het feest, maar lang zal ze er niet zijn. Na een vlugge ontmoeting op straat duwt Naomi een cadeau in Fanny’s handen. Ze vertrekt al gauw, want ze heeft kletterende ruzie met haar man Paul en dat wil ze zo snel mogelijk oplossen. In de tussentijd is Pieter al straalbezopen en wil hij gaan rondrijden met zijn vrienden. Na een bitsige ruzie met Fanny neemt hij de auto, maar dat loopt fataal af. De auto crasht en één vriend komt om. Pieter zelf komt vrijwel ongeschonden uit het ongeval. Voor Fanny komt het nieuws aan als een donderslag bij heldere hemel. Dat hààr Pieter zulke dingen doet, kan ze maar niet vatten. En wat met Naomi? Haar vriendin, dood. Door een hartfalen dan nog.

We blijven met heel wat vragen zitten na het lezen van Moordgriet. Toch zaaien die vragen geen verwarring, doordat de verhaallijnen zo solide zijn. Zo komt het talent van scenarist Toni Coppers naar boven. Hij schrijft zelf ook misdaadromans en nu zorgt hij voor een vlot plot in de eerste van Fanny K. Qua tekeningen is het ook iets totaal anders dan we gewoon zijn. We kunnen de tekenstijl van Jean-Marc Krings eerder semi-realistisch noemen, à la Bruno Gazzotti, bekend van de reeksen ‘Alleen’ en ‘Soda’. Fanny K. mikt vooral op een iets ouder doelpubliek dan de Kiekeboes zelf, maar het verhaal valt zeker te volgen voor jongere lezers. Al bij al kunnen we spreken van een meer dan geslaagd debuutalbum, waarin het personage van Fanny een pak meer diepgang krijgt én ze ziet er bovendien nog eens enorm knap uit!

 

Merho- Coppers – Krings

Hits: 1348