Joomla Template by Create a Website

De Smurfen – Het verloren dorp

Geschreven door Stefan
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

 In ieder geval brengen tekenaars Alain Maury, Jeroen de Coninck, Miguel Díaz en Laurent Cagniat, samen met  scenaristen Alain Jost en Luc Parthoens  diepgang in het tekenwerk. Dat doen ze vooral met schaduwschakeringen en een warmer, donkerder kleurenpallet. Daarnaast krijgen we ook te maken met nieuwe personages, zoals Smurfstorm, Smurfbloesem en Smurfwilgje. De oude bekende Smurfen komen terecht in een nieuw dorp, het verloren dorp. Over enkele maanden zal er ook een nieuwe langspeelfilm verschijnen van de Peyo’s creaties en op deze film is de strip deels gebaseerd. In dit dorpje leven enkel vrouwelijke Smurfen. Voor de mannen keus genoeg dus.

In dit album worden we vergast op een vijftal kortverhalen. Zo krijgt Brilsmurf ineens aantrek en gaat hij jagen met de dames. Toch moet hij een vreemd pakje aandoen en de andere Smurfen herkennen hem meteen. De Potige Smurf daagt daarentegen Smurfstorm uit om de Schranser aan te vallen, een Smurfetende plant. De winnaar wordt de dapperste Smurf.  Of dan heb je de Klungelsmurf die natuurlijk weer iets moet vergallen. Hij wil een insectenei van dichter bekijken, maar hij dondert ermee uit het insectennest.

We waarderen de nieuwe update van de Smurfen sterk in dit verhaal, maar anderzijds zitten we met een iets wrangere nasmaak. Moet je nu écht aan onze Smurfen raken? Soms zijn striplezers iets conservatiever, vooral als het om grote stripklassiekers gaat. Dit neemt niet weg dat de update verfrissend en kwalitatief degelijk oogt. Daarom dat we nog steeds de loftrompet willen steken voor het nieuwe team dat zich verschuilt achter de Smurfen. Jawel, voor een buiten reeksalbum valt dit zeker wel te pruimen. De lopende reeks verkiezen we op grafisch vlak toch iets meer à la Peyo, vooral omdat deze verhalen qua tekeningen net iets te zwaar ogen om een volledig verhaal van minimum 44 platen te verslinden.

Hits: 1429