De Smurfen: De Smurfen en de halfgeest Nr 35

Potige Smurf en Brilsmurf vinden tijdens het vissen een amfoor in het riviertje. Het voorwerp zelf is niet zo belangrijk, maar de inhoud wel: een halfgeest, die eerst zijn eigen naam niet eens herinnert. Hij probeert de wensen van de Smurfen te vervullen, maar die mislukken altijd. Het lukt hem slechts voor de helft en hij heeft een helper nodig.

 

Gargamel heeft ook een amfoor gevonden, met een andere halfgeest. De Smurfen zien hem met de slechterik en denken dat hun halfgeest hen bedriegt, maar integendeel. Ze nemen de halfgeest mee naar het huis van de tovenaar en eindelijk weten de twee geesten terug wie ze zijn: Agenior en Adenior. Ze werden uit elkaar gehaald omdat ze té krachtig zouden zijn. Nu brengen de Smurfen en Gargamel hen bij elkaar en wensen ze er even op los. Voor Gargamel gaat het zelfs zo ver dat hij alles in goud wil veranderen wat hij aanraakt, dus ook het eten en drinken. Toch willen de Smurfen de twee geesten terugbrengen naar hun woonplaats en het belooft een hele klus te worden om dit op te lossen, vooral omdat dit Gargamel niet erg zint.

Gargamel is voor de verandering niet de superschurk, want hij spreekt gewoon met de kleine blauwe wezentjes om tot compromissen te komen. De andere verrassing is dat we tovenaar Homnibus nog eens terugzien met zijn knecht, die we al kennen van de oude albums van Johan & Pirrewiet. Bovendien maakt onder andere scenarist Thierry Culliford een subtiele hommage aan zijn vader, Peyo.

We onthouden hier vooral dat de Smurfen prachtige schepsels zijn die ons keer op keer bekoren. Altijd opnieuw komen ze met een nieuw avontuur met een wijze levensles  voor de lezers. Wat wil je nog meer dan een grappig, spannend Smurfenalbum op een grijze dag als deze?

Hits: 753