Joomla Template by Create a Website

De Daltons- De eerste dode

Geschreven door Stefan

Je kent de Daltons meer dan waarschijnlijk via Lucky Luke. De domme neefjes laten je nooit onberoerd. Deze Daltons zijn de échte. Dit is geen komedie, maar serieuze kost. Bovendien worden ze alvast niet achterna gehold door een eenzame cowboy met een sprekend paard.

Hoewel de authentieke Daltons zware jongens waren, begon oudere broer Frank Dalton zelf als beschermer van de wet. Een beetje corrupt is hij in het album wel, maar pas tegen het tweede luik in de strip stapt hij volledig over naar de andere kant. Carrièreswitches waren trouwens niet abnormaal voor de Daltons. Zo is Emmett na zijn bandietencarrière gaan schrijven en acteren

Scenarist Olivier Visoneau heeft een mooie achtergrondkennis opgedaan en dat zien we in de verhaallijn. Hij houdt zich deels vast aan de feiten, maar verandert soms dat detail om het verhaal iets vlotter leesbaar te maken. Zet tekenaar Jesús Alonso erbij en je krijgt een prachtige westernstrip. Hij slaagt erin om de gelaatsuitdrukkingen toch toegankelijker over te brengen dan in de meeste westerns, die vooral realistische, serieuze gelaatsuitdrukkingen bevatten. Op die manier maakt het duo de stof iets verteerbaarder voor de jeugd. De inkleuring is daarnaast wel weer typisch aan de gekende western met veel bruingele tinten.

‘De eerste dode’ spreekt vooral over Bob en Emmett, die allebei verleid worden om te gaan plunderen. De derde broer Grattan speelt een kleiner, bijkomstig rolletje en over Bill wordt nog niets vermeld. Misschien komen de twee laatstgenoemden meer in de picture in het tweede en laatste deel van het tweeluik. Qua spanning hopen we toch in het nieuwe deel meer te zien, want in dit album maken we vooral kennis met de personages. Toch kunnen we besluiten dat het een geslaagd album is over de Daltons, die al een hele poos uitgelachen worden door het grote publiek. De Lucky Lukedaltons zijn maar slappe kost qua criminaliteit. Deze Daltons zijn de beruchte outlaws die de Amerikanen vroeger angst inboezemden. En we galopperen naar het tweede deel.

Hits: 1391