Joomla Template by Create a Website

De blauwbloezen: De vier evangelisten

Geschreven door Stefan

Rond november 2015 is er een nieuw album van De Blauwbloezen uitgekomen. Het komische duo van sergeant Chesterfield en korporaal Blutch stond er weer in het verhaal. De twee Blauwbloezen kregen weer de vervelende opdracht om te infiltreren bij de zuidelijken.

De reden van de infiltratie ligt bij William N. Pendleton. De oud-dominee heeft daar het bevel over vier kanonnen die elk een naam van een evangelist kregen: Lucas, Johannes, Marcus en Mattheus (wat ook authentiek is!).

Chesterfield mocht op het paard verkleed gaan als dominee, terwijl Blutch moest doen alsof hij knettergek was, wat hem op het lijf geschreven is.

De Blauwbloezen :De 4 Evangelisten.
Uit "De blauwbloezen album 59" plaat 7A

Uiteraard speelde die laatste zijn rol zo uit dat hij het leven ook voor Chesterfield moeilijk maakte. Ze blijven nog steeds kat en muis. Hun opdracht om te infiltreren lukte deels, totdat Blutch zag dat kapitein Stark zijn paard, Arabesk, gebruikte in de cavalerie. Toen werd hij uiteraard helemaal gek, met de gevolgen van dien. Heel het plan naar de vaantjes, dus er moest iets anders gedaan worden. Je moet uiteraard het verhaal zelf lezen als je wil weten hoe het afloopt.

Het verhaal was tof om te lezen, maar de tekeningen vielen soms een beetje tegen. Soms merkte ik hier en daar een slordigheid, soms waren de tekeningen te simpel, maar ik vond het al bij al niet storend. Als je weet dat Lambil op 79-jarige leeftijd nog steeds zelf tekent, kan je alleen maar respect hebben voor die man. Het verhaal past mooi in het lijstje van alle andere titels, dus het voldeed deels  aan de verwachtingen. Enerzijds was het boek aangenaam om te lezen en kwam er af en toe een glimlach op mijn gezicht. Anderzijds had ik een iets unieker verhaal verwacht. De twee Blauwbloezen hebben al vaak geïnfiltreerd in het kamp van de zuidelijken met behulp van hun vermomming, dus ik hoopte op een ander scenario.

Hits: 1418