Joomla Template by Create a Website

Crosby, Stills, Nash and Young

Déjà Vu is een klassiek countryrock-album uit 1970 van Crosby, Stills, Nash and Young. Ook Dallas Taylor en Greg Reeves worden op de albumhoes genoemd.

Het album stond op de eerste plaats van onder andere de Amerikaanse Billboard-hitlijst. In 2003 plaatste de muziekzender VH1 Déjà Vu op de 61ste plek in hun lijst van de beste albums aller tijden. Het album wordt beschreven in het boek 1001 Albums You Must Hear Before You Die

Opnamen

Crosby, Stills, Nash en Young begonnen in oktober 1969 met de opnamen voor Déjà Vu in de studio van Wally Heider in San Francisco. Ze hadden in totaal bijna achthonderd uur nodig om het album op te nemen.

Albumhoes

De albumhoes werd ontworpen door Gary Burden. Voor de albumhoes werd een foto gebruikt van Crosby, Stills, Nash, Young, Taylor en Reeves, die zich kleedden alsof het honderd jaar geleden was. De foto werd genomen door Tom Gundelfinger. Eerst probeerden ze een oude camera te gebruiken, maar uiteindelijk is een foto gebruikt die Gundelfinger met een Nikon nam en vervolgens werd bewerkt zodat het leek alsof het om een zeer oude foto ging. De foto werd op de hoes geplakt en de tekst op de hoes werd in reliëf gedrukt, waardoor de albumhoes van Déjà Vu veel geld kostte om te fabriceren.

Tracks

A-kant

 

Titel

Duur

 

Carry On(Stills)

4:25

 

Teach Your Children(Nash)

2:53

 

Almost Cut My Hair(Crosby)

4:25

 

Helpless(Young)

3:30

 

Woodstock(Joni Mitchell)

3:52

 

B-kant

 

Titel

Duur

 

Déjà Vu(Crosby)

4:10

 

Our House(Nash)

2:59

 

4 + 20(Stills)

1:55

 

Country Girl (Whiskey Boot Hill / Down, Down, Down / Country Girl (I Think You're Pretty))(Young)

5:05

 

Everybody I Love You(Stills, Young)

2:20

Bezetting

 • Greg Reeves, bas, slagwerk
 • Dallas Taylor, slagwerk, drums
 • David Crosby, gitaar, zang
 • Jerry Garcia, steelgitaar, slide gitaar
 • Graham Nash, gitaar, zang, toetsinstrumenten
 • John Sebastian, harmonica
 • Stephen Stills, bas, gitaar, zang, toetsinstrumenten
 • Neil Young, gitaar, zang, piano, harmonica

Overige medewerkers

 • Bill Halverson, opnameleider
 • Gary Burden, hoesontwerp
 • Tom Gundelfinger en Henry Diltz, fotografie

Crosby, Stills & Nash of Crosby, Stills, Nash and Young is een Amerikaanse band van wisselende samenstelling die vooral in de eerste helft van de jaren '70 zeer bekend en gewaardeerd was, met name door hun karakteristieke closeharmonyzang en hun verpersoonlijking van de Woodstock-generatie.

Biografie

David Crosby had in de nadagen van Buffalo Springfield (waarvan Stephen Stills ook deel uitmaakte) de plaats van Neil Young ingenomen op het Monterey Pop Festival. Graham Nash had The Hollies verlaten en was vertrokken naar de VS. Tijdens een tournee van the Hollies in 1968 had Cass Elliott van The Mamas and the Papas Graham Nash inmiddels al voorgesteld aan David Crosby. Tijdens een feestje zongen Crosby, Stills en Nash a capella "You Don't Have To Cry", de aanwezigen waren zo enthousiast dat ze als groep verder gingen.

Hun eerste LP Crosby, Stills & Nash was meteen een succes. Hierna trad ook Neil Young toe tot de groep en gingen ze verder als Crosby, Stills, Nash & Young. Het tweede album, Déjà Vu met Neil Young geldt nog steeds als een van de hoogtepunten uit de popgeschiedenis. Ook het dubbele live-album 4 Way Street heeft de tand des tijds doorstaan. Daarna gingen de vier echter hun eigen artistieke weg, met wisselend succes.

Hits: 1454