Joomla Template by Create a Website

NIKO "A.S.A.P."

NIKO "A.S.A.P."
(Bang! Records 1998 - BANG 20450 Distributie in België : Sony)

1.On Your Side
2. Pearl
3. Breathe
4. A Touching Fantasy
5. Options
6. Won't Let You
7. Caribbean
8. Flip The Coin
9. The Oyster-Line
10. A.S.A.P.
11. Streets
12. Still Alive
13. The Hype Inside

Muzikanten :
- Niko : vocals, piano, guitars, bass, drums
Gasten :
- Oop : guitars, samples,
- Gilles Martin : samples
- Jan Kuijken : cello
- Georges Van Dam : violin
- Igor Semenoff : violin
- Paul De Cleck : viola
- Jan de Haas : vibes
- Roeland Van Noten : upright bass
- Fabrice Alleman : Tenor Saxophone

All songs written & arranged by Nikolaas Westelinck
Published by Great American Nude

Produced by Niko and Gilles Martin

Design : Vincent Fortemps, Pierre Huygebaert

 

 

Hij is geboren in Gent, maar bracht zijn adolescentie jaren door in Zwitserland.

Eens terug in België, installeerde Niko zich in het Brusselse en schrijft hij zich in voor het conservatorium van Antwerpen, afdeling Jazz, waar hij zich in de eerste plaats op het drummen toelegt.
Drummen, dat doet Niko nu reeds 25 jaar, non-stop.

Naast groepen als "Les Cicatrices", "Koen & Oop & The Beanswinkle Big Band" en nog een paar andere speelde Niko eveneens in de Zwitserse punkgroep "The Silence Lies" en in het meer bekende Vlaamse "Mercelis", waarvan de laatste op heel wat positieve persreacties kon rekenen.

Maar Niko wil zelf het heft in handen nemen. Er is zijn solo-project waar hij reeds jaren van droomt, waarvoor hij zijn eigen nummers componeert, ze bijschaaft en ze doet rijpen als een superieure wijn.

Het resultaat : "A.S.A.P.", een album geschreven, gecomponeerd, gearrangeerd én uitgevoerd door Niko.

Wat nog meer te vertellen over dit album ?

Dat het een "selfmade" album is : naast enkele genodigde muzikanten heeft Niko bijna alles zelf ingespeeld : drums, gitaar, piano, bass.

Dat Gilles Martin instond voor de artistieke produktie.

Dat het een album is dat "anders" klinkt (jawel, cliché, cliché), bijna onmogelijk te vergelijken met om het even welke andere produkties, Belgische of internationale. Het enige wat we jullie nog kunnen meegeven zijn enkele van zijn invloeden : The Beatles, Elvis Costello, Serge Gainsbourg, Joey Baron, Crowded House, Tom Waits, Steely Dan.

Maar met namen noemen van Niko's referenties geraken we overal en nergens. Laat "A.S.A.P." voor zich spreken ... ENJOY!

 

In de pers :

- "Niko is een ambachtsman pur sang, zo blijkt uit het verfijnde schaafwerk op A.S.A.P. Bescheiden liedjes krijgen door de zuivere maar warme klankkleur een karakter waardoor ze familie worden van Elvis Costello, Lenny Kravitz en Beck" - Teek, januari 1999.
- "Met zijn debuutalbum levert Niko het bewijs dat er nog steeds nieuwe goede muziek te maken valt op de wijze van 35 jaar geleden : 13 mooi afgewerkte song, allemaal zelf gecomponeerd door Niko, die ook alle nummers zelf zingt met een stem die een beetje het timbre heeft van Peter Gabriel. Wie zei daar dat drummers alleen maar kunnen "kloppen"" - Jempy Samyn in Stage.
- "De nummers van A.S.A.P. worden gekenmerkt door eenvoud en pracht. Een groep als Crowded House is het beste refererentiepunt, want Niko brengt pretentieloze jaren tachtig pop" - Koen Depuydt in de Standaard.

Zelf nog ergens een goeie (of slechte) recensie zien staan ? Stuur maar op !

 

Mijn Mening

Enkele bedenkingen :
- Deze CD is zeer mooi uitgegeven (zelfs "prachtig" naar Belgische maatstaven) en je kan van het CD-boekje een kubus maken, zoals trouwens op de hoes staat geïllustreerd. Waarna je wel geen CD-boekje meer hebt, edoch een papieren vorm die niet bestand is tegen de al te enthousiaste nieuwsgierigheid van uw neefjes en nichtjes.
- Bij de Bee Gees zal je Niko niet zo snel horen zingen. Hij beschikt immers over een warme en diepe stem die zowel in de rustige als luidere passages goed tot zijn recht komt en het voornaamste sfeerbepalende element van de cd vormt. De opvolger van Rick Tubbax is hiermee eindelijk opgestaan!
- De goeie momenten van deze cd behoren tot het beste van wat er in 1998 aan Belgische songs is geschreven (On your side, Flip The Coin, Pearl, A.S.A.P.). Er staat bovendien geen enkele song op die het predicaat "slap" zou verdienen (alhoewel ik geen fan ben van de iets meer jazzy stukken als "Still alive" en "Carribbean").
- De teksten daarintegen zijn aan de magere kant (aan dat vernielde tekstboekje is dus niet zo veel verloren), het betreft hier duidelijk meer een muzikant dan een schrijver. Niko heeft niet dadelijk een boodschap, maar of dat zo nodig hoeft ?
Eindbalans : dit was hét debuut van '98, als u het mij vraagt. De promotiecampagne vertelde ons wel iets te enthousiast dat Niko een nieuw wonderkind is. "Don't believe the hype, that everyone is good inside" - zo zingt hij zelf in "The Hype Inside". Als hij het zelf onthoudt, wordt dit nog iets.

 

 

Voor het maandblad Vern was er ook een promotie CD single verschenen met daar 3 nummers op,met als titel:

Niko
A.S.A.P.
(promo)
CD single - 1998
Vern - 001

1. A.S.A.P.

2.On your side

3.Second fiddle

 

Productie: Gilles Martin, Niko Westelinck

Muzikanten:
George Van Dam (viool)
Igor Semenoff (viool)
Jan De Haas (vibrafoon)
Jan Kuijken (cello)
Niko Westelinck (akoestische gitaar, basgitaar, drums, elektrische gitaar, mellotron, piano, zang)
Paul De Clerck (altviool)

 

 

Niko Westelinck wint Amerikaanse wedstrijd voor liedjesschrijvers

 

09/03/2009 - De Vlaming Niko Westelinck heeft in de Verenigde Staten de prestigieuze International Songwriting Competition gewonnen. Zijn bijdrage haalde het in de selectie winnaarsgroep in de categorie dance/elektronica. In totaal werden voor alle categorieën van deze wedstrijd liefst 15.500 liedjes ingezonden. Westelinck waagde vorig jaar zijn kans tijdens Eurosong als liedjesschrijver. Het nummer dat hij samen met Jeroen Swinnen schreef voor Katia Berlingieri (Eurosong 04) werd niet geselecteerd. De Gentenaar bracht eerder de solo-plaat 'Niko, ASAP' uit.

 

Niko Westelinck muzikale CV oogt indrukwekkend. Hij behaalde zijn diploma slagwerk (jazz en lichte muziek) aan het Conservatorium van Antwerpen, waar hij ook een lerarenopleiding genoot. Hij volgde er les bij Stéphane Galland en Jan de Haas. Naast slagwerk studeerde hij er ook intensief compositie en arrangement.

Na het Conservatorium bracht Niko een uitstekend onthaald solo-popalbum uit ('ASAP'), waarop hij zingt en het gros van de instrumenten bespeelt. Verder is hij jarenlang vaste songwriter geweest voor Chrysalis Music, de muziekuitgeverij van onder andere David Bowie, Blondie, Moloko en Portishead. Hij schreef ook ontelbare muziekjes voor bekende artiesten, reclamespots & films. Niko is heden ten dage één van de meest gevraagde Belgische songwriters/producers voor de grootste platenlabels, songleverancier voor artiesten van divers pluimage. Niko was recent ook - als enige Belg ooit - finalist (15 500 wereldwijde inzendingen) in het wereldvermaarde International Songwriting Competition van Nashville, in de categorie dance/electronica. In de jury zaten kleppers als Tom Waits, Chaka Khan, Jerry Lee Lewis etc...

Deze muzikale veelvraat drumt en schrijft in zeer uiteenlopende stijlen.

 

 

Uit het album heb ik nummer 5 gekozen en dat is Options.

 

 

 

Hits: 2926